3 October 450 Jaar special

Twee winnaars voor de de Praalwagenontwerpwedstrijd

Twee winnaars voor de de Praalwagenontwerpwedstrijd
10
mei. 2019
De Praalwagenontwerpwedstrijd is gewonnen door de Vrienden van Rembrandt én Scholengemeenschap Dalton. Onder de indruk van de creativiteit en kwaliteit van beide ingestuurde ontwerpen, heeft de jury besloten ze beiden te combineren tot één spectaculaire Rembrandt-praalwagen. Komende maanden worden ontwerpen, in samenwerking met de bedenkers, samengevoegd tot één ontwerp en geschikt gemaakt voor deelname aan de Grote Optocht op 3 oktober 2019!

De Praalwagenontwerpwedstrijd werd dit jaar opgedragen aan één van Leidens beroemdste zonen: Rembrandt. In Leiden stond zijn wieg en in onze stad ontwikkelde hij zich tot de beroemde schilder die hij later zou worden. De wedstrijd is niet voor niets aan de schilder opgedragen: Rembrandts jonge jaren in Leiden waren belangrijk voor zijn latere carrière en ontwikkeling. Ook voor Rembrandt goldt:  Jong geleerd is oud gedaan! Daarmee sluit de wedstrijd naadloos aan op het thema van de viering 2019. Er waren dit jaar twee inzendingen voor de Praalwagenontwerpwedstrijd. De jury was evenwel onder de indruk van de creativiteit en kwaliteit van de ingestuurde ontwerpen. 

Ontwerp 1: een Leidse Nachtwacht 

Vrienden van Rembrandt (bestaande uit Leidenaren Peter van Delft en Oskar Vervark) dragen Rembrandt een warm hart toe. Op hun praalwagen zien we Rembrandt, terug in Leiden, bij Molen de Put en de Rembrandtbrug. Nog één keer zal hij schilderen, daar waar het allemaal begon, en een Leidse Nachtwacht maken. Op het schilderij (en dus ook op de praalwagen) vereeuwigt hij Leidenaren. Wie dat worden? Dat beslissen de Leidenaren. De Vrienden van Rembrandt roepen de Leidse bevolking op om mensen te nomineren.  

Ontwerp 2: Constantijn Huygens en Rembrandt 

Scholengemeenschap Dalton leverde een ontwerp in waar Constantijn Huygens een belangrijke rol speelt. Hij was degene die Rembrandt ontdekte en introduceerde in hogere kringen. Op hun praalwagen zie je een bezoek van Huygens aan het atelier van Rembrandt in Leiden. In hun ontwerp vragen de bedenkers ook aandacht voor het wereldwijde (en Leidse) probleem van plastic afval. Zo gebruikt Rembrandt plastic in plaats van verf om te schilderen en dragen de figuranten kragen van plastic bekers. 

Winnaar 

De jury heeft besloten om beide inzendingen te belonen. Omdat ze qua ontwerp zeer dicht bij elkaar liggen en bijna even hoog hebben geschoord. Daarmee hebben zowel Scholengemeenschap Dalton als de Vrienden van Rembrandt de 4e Praalwagenontwerpwedstrijd gewonnen. Beide ontwerpen zullen, in samenwerking met de bedenkers, worden gecombineerd tot één spectaculaire praalwagen in het teken van Rembrandt!