3 October 450 Jaar special

'Veerkrachtig' is het thema van Leidens Ontzet 2021

'Veerkrachtig' is het thema van Leidens Ontzet 2021
07
mei. 2021
Het thema voor 3 oktober 2021 is 'Veerkrachtig'. Een thema dat reflecteert aan de moed en volharding die de Leidenaren lieten zien tijdens de moeilijke tijd die voorafging aan Leidens Ontzet.

Tegelijkertijd is het een thema met een link naar de actualiteit. De inwoners van Leiden en haar ommelanden laten ook nu – in coronatijden – zien waar ze sterk in zijn. Met elkaar zijn we veerkrachtig en kijken we naar elkaar om.

Veerkrachtig 
We zijn niet voor één gat te vangen. Dat laat het verhaal van Leidens Ontzet zien. Met elkaar boden de Leidenaren weerstand tegen de Spanjaarden en streden ze voor hun vrijheid.Toen in 1574 Leiden bevrijd werd van de belegering door de Spanjaarden stroomde de bevolking direct naar de Pieterskerk om met elkaar te vieren dat de stad vrij. En sindsdien vieren we met elkaar Leidens Ontzet en is het uitgegroeid tot het Feest der Feesten. 

Jaarlijks laten we Leidens Ontzet niet onopgemerkt voorbij gaan: op 2 en 3 oktober herdenken we samen Leidens Ontzet en vieren we onze vrijheid.

Viering 2021 
De viering van dit jaar zal een dag langer duren dan normaal, omdat 3 oktober op een zondag valt. We starten op zaterdag 2 oktober. Dan staan de Hutspotmaaltijd, Taptoe en de opening van de kermis gepland. Op zondag 3 oktober wordt de Pleintaptoe gehouden en op maandag 4 oktober vinden alle traditionele en feestelijke evenmeenten die normaal op 3 oktober geprogrammeerd zijn. 

Corona 
Vanzelfsprekend houden we in de programmering rekening met de coronamaatregelen van het RIVM en organiseren we het Feest der Feesten in nauw overleg met de gemeente Leiden.