3 October 450 Jaar special

Wil jij het middelpunt van de Grote Optocht worden?

Wil jij het middelpunt van de Grote Optocht worden?
11
apr. 2019
In 2018 besloot de brandweer in Leiden mee te doen aan de Praalwagenontwerpwedstrijd. Samen bedachten ze een origineel en spannend idee. En met succes! Hun ontwerp werd door de jury als het mooiste ontwerp beoordeeld. De rest is geschiedenis: tijdens de Grote Optocht 2018 reed de brandweer mee met hun eigen praalwagen!

Het was niet zomaar dat de Leidse brandweer besloot een ontwerp in te leveren voor de Praalwagenontwerpwedstrijd. In 2018 bestonden ze 75 jaar en dat wilde de Leidse brandweer bij een groot publiek bekend maken. Meedoen aan de wedstrijd was voor hun een grote kans: als ze wonnen dan zou heel Leiden de praalwagen van de Leidse brandweer terugzien in de optocht. 

Ze leverden een origineel en spannend ontwerp in. Hun ontwerp ging over een van Leidens meest beroemde recente verhalen: de stadhuisbrand die Leiden trof in de koude winter van 1929. Het stadhuis brandde toen volledig af: alleen de gevel bleef staan. De foto’s van de blussende brandweermannen met ijssnorren werd een iconische foto. 

Het ontwerp viel in de smaak bij de professionele jury. Tijdens de ALV in mei 2018 maakte zij bekend dat het ontwerp van de brandweer het winnende ontwerp was geworden. Dat betekende dat hun ontwerp daadwerkelijk gebouwd ging worden. En zo kwam het dat in de Grote Optocht van vorig de winnende wagen te bewonderen was. Met de vreselijk trotse brandweer erbij en fijne reacties van de toeschouwers werd het een groot succes!

Ook meedoen? 
Tot en met 23 april kun je een ontwerp indienen voor de Praalwagenontwerpwedstrijd. Dit jaar is het thema: ‘de Jonge Rembrandt’. 

Meedoen is simpel: bedenk een origineel idee of ontwerp voor een praalwagen en stuur die in. Een geschikte inzending bestaat uit een (full color) tekening op maximaal één A3-formaat, daarbij voorzien van een schriftelijke toelichting (max 300 woorden) met een omschrijving van de praalwagen en de daarbij behorende figuranten. Je mag ook een foto van een ontwerp of maquette insturen. 

Kijk op www.3october.nl/wedstrijdvoor meer informatie