Samen vieren
Tijdens de viering van Leidens Ontzet staan we traditiegetrouw stil bij het verleden dat Leiden en omgeving gevormd heeft tot de stad en streek waar wij nu in leven. Deze jubileumviering vieren wij nadrukkelijk ook met de Leidse regio en we richten onze blik daarbij ook op het heden en de toekomst. We nodigen alle bewoners, bedrijven en instellingen in de stad en de dorpen er omheen, uit om mee te doen en samen het feest te vieren. Want het beleg en het ontzet van Leiden werd tot in de wijde omgeving gevoeld.
Deze en vele andere perspectieven op de geschiedenis van Leidens Ontzet staan centraal tijdens de jubileumviering. Maar de viering en herdenking van Leidens Ontzet is meer dan een gedeelde geschiedenis. Het is ook groots feest vieren, met goede muziek en lekker eten en drinken met oude bekenden en goede vrienden die je weer tegenkomt op 3 oktober. Daar horen de komende viering tal van bijzondere jubileumevenementen bij. Een groot deel daarvan is al in de maak maar daar blijft het wat de 3 October Vereeniging betreft niet bij. Wij moedigen iedereen aan ook zelf slingers op te hangen, of dat met onze hulp te doen.
Wat is Leidens Ontzet?
Leidens Ontzet is een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Het markeert de bevrijding van Leiden uit de greep van Spaanse belegering op 3 oktober 1574. Wanneer de Watergeuzen het land rondom Leiden onder water zetten, vluchten de Spanjaarden. De hongerige Leidenaren worden bevrijd en gevoed met haring- en wittebrood. Het is het begin van de terugtocht van de Spanjaarden uit Holland, wat zou leiden tot de stichting van de Republiek der Nederlanden. Dit historische keerpunt in de Tachtigjarige oorlog wordt jaarlijks met trots en uitbundig gevierd.
In de loop van de eeuwen is Leidens Ontzet van generatie op generatie doorgegeven en vernieuwd. Het is een bruisend feest vol optochten, kermisattracties en gemeenschapsfestiviteiten die de veerkracht van Leiden benadrukken. Een viering van onze stad en haar inwoners, om verbindingen te versterken en de vrijheid en solidariteit te vieren – waarden die diepgeworteld zijn in de geschiedenis van de stad Leiden en haar bewoners. De bijschrijving op de Inventaris Immaterieel erfgoed Nederland onderstreept het belang van de viering en herdenking van Leidens Ontzet.
Hier lees je meer over de plannen en hoe je mee kan vieren en herdenken. De komende tijd zullen de plannen verrijkt worden met tal van nieuwe activiteiten. Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws.