3 October 450 Jaar special

Tentoonstelling '450 Jaar Optochten'

Auteur Redactie
Datum 12 februari 2024
Met de tentoonstelling 450 jaar optochten viert Museum De Lakenhal samen met de stad en de universiteit de rijke traditie die Leiden op dit gebied kent – een traditie die nog steeds springlevend is. Natuurlijk doet de 3 October Vereeniging ook mee.
Nergens anders in ons land wordt de ontstaansgeschiedenis van Nederland al zo lang zo uitbundig gevierd als in Leiden.

Leidens rijke optochtgeschiedenis

Geen andere stad in Nederland viert haar ontstaansgeschiedenis zo uitbundig als Leiden, waar sinds de bevrijding op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575, optochten worden georganiseerd. De tentoonstelling “450 jaar optochten” belicht deze traditie, van militaire en theatrale parades in de vroegmoderne tijd tot studentenmaskerades in de 19e eeuw en de hedendaagse taptoe.

Een reis door vierenhalve eeuw optochten

De tentoonstelling combineert objecten en beelden uit alle tijdperken van de optochtgeschiedenis, waaronder schilderijen, prenten, foto’s, films, kostuums en attributen, om de omvang van deze vieringen te illustreren. Bezoekers krijgen zo een wandeling door vierenhalve eeuw van Leidse optochtgeschiedenis aangeboden.

Eind 2024 te bezoeken

De tentoonstelling loopt van september 2024 tot en met maart 2025. Voor meer informatie kijk je op de website van Museum Lakenhal.

Deel deze pagina