Lekker lezen over Leidens Ontzet

Lekker lezen over Leidens Ontzet
25
sep. 2024
Verdwijnen in een lekker boek: wie wil dat nou niet? En dan ook nog over je favoriete onderwerp: Leidens Ontzet. Dat kan met een heel scala aan boeken, nieuw en bekend. Voor jong en oud; lezen over Leidens Ontzet is voor iedereen!

Sporen van Drie Oktober – Tastbare herinneringen van beleg en ontzet van Leiden 

In de stad herinneren straatnamen, standbeelden en gedenktekens aan de historische gebeurtenissen en hoofdrolspelers. Met enige moeite zijn in en om Leiden nog tastbare sporen te vinden uit de tijd van beleg en ontzet. Ook zijn nog plekken aan te wijzen waar belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden. Achter deze locaties gaan bijzondere verhalen schuil over de gevolgen van de Tachtigjarige Oorlog voor de Leidse regio. Archeoloog en journalist Ruurd Kok vertelt deze verhalen aan de hand van ooggetuigenverslagen, historisch beeldmateriaal, bodemvondsten en gesprekken met experts. Als je eenmaal weet wat zich op de beschreven plekken heeft afgespeeld, dan loop of rijd je er nooit meer op dezelfde manier langs. 

Auteur: Ruurd Kok 

Prijs € 20,-, ledenprijs: € 15,74 

De nieuwe geuzen en het mysterie van Leidens Ontzet 

Als de kinderen in de klas van juf Marieke uit het raam kijken, zien ze in de verte al hoe het reuzenrad wordt opgebouwd. Het leukste feest van het jaar staat voor de deur: 3 oktober! Imane, Fleur, Sem en hun nieuwe vriend Amir gaan na school meteen kijken naar de opbouw van de kermis. Maar dan zien ze iets verdachts. Deze ontdekking is het begin van een speurtocht langs duistere plekken in de stad, ongelovige volwassenen en zelfs langs de burgemeester. Wie brengt het 3 oktoberfeest in gevaar en is het nog te redden? De nieuwe geuzen is een verhaal over Leidens Ontzet dat beleefd kan worden in dit jeugdboek en in een spetterende musical die rond Leidens ontzet op de planken wordt gebracht. 

Auteurs: Lisanne Brouwer, Mark van Egmond 

Illustraties: Anna June 

Prijs: € 10,00 

Een briefje voor de Prins 

De oorlog is nog maar net voorbij als er wéér Spanjaarden aankomen om de stad te omsingelen. De mensen zitten als ratten in de val. Elke dag wordt het moeilijker om aan eten te komen. Zullen ze zich moeten overgeven? Voor bakkerszoon Joris is het een spannende tijd. Hij is gek op zijn tamme duif die veilig in een kooitje boven de warme oven woont. Maar zelfs voor Roef wordt het gevaarlijk! Hoe kan Joris hem beschermen? Als Roef op een dag een speciale taak krijgt, bedenkt Joris een slim plan. Maar zal het nog op tijd zijn? De geschiedenis komt weer tot leven in een spannend en hartverwarmend jeugdboek over Joris en zijn duif Roef. 

Auteur: Hanneke Stark-ten Voorde  

Prijs: € 11,95 

Leidens Ontzet, het Leidse verhaal in kindertaal

Op 2 en 3 oktober vieren we Leidens Ontzet gevierd. We eten hutspot en gaan naar de kermis. Er is een optocht, de taptoe en je kunt haring met wittebrood eten. Bijna iedere Leidenaar viert dit feest. Maar kent iedere Leidenaar het verhaal achter dit feest? Nu is er een prentenboek over het ontzet van Leiden. Ideaal om voor te lezen aan kinderen of kleinkinderen.  

Auteur: Jonina Olij  

Illustraties: Aida de Jong 

Prijs: € 22,00 

Historische lezing 450 jaar Optochten 

Leiden is een stad van optochten. De universiteit werd opgericht met een feestelijke optocht. Later organiseerden de studenten maskerades tot vermaak van de stad. En sinds het einde van de negentiende eeuw wordt jaarlijks een Grote Optocht georganiseerd op 3 oktober, tegenwoordig onder auspiciën van de 3 October Vereeniging. In de Historische Lezing van dit jaar onthult Jori Zijlmans wat de Leidse optochten zo bijzonder maakt. De tekst van de lezing wordt in boekvorm uitgegeven door Primavera Pers. De publicatie is na afloop van de lezing voor het eerst verkrijgbaar. Veel jaargangen zijn nog voorradig, voor informatie: https://3october.nl/historie/historische-lezing/ 

Auteur: Jori Zijlmans 

Prijs: € 7,50, ledenprijs € 6,50 

Lof!!! – onbekende Leidse ontzetgeschiedenis 

Leiden viert en herdenkt het ontzet van de stad sinds 1574 en de grote lijnen daarvan kent iedereen. 

Maar het naadje van de kous willen we ook weten. Net als de auteurs van deze bundel die zich dingen hebben afgevraagd als: waar komt de Hymne vandaan, dat lied met die uithaal op het eerste woord LOF !!!, hoe kwam Leiden aan de Gouden Koets? waarom springt het fontein niet meer op 3 oktober? 

Deze en vele andere vragen hebben geleid tot dit boek, waarin die kwesties beantwoord worden, maar ook nieuwe worden opgeroepen.  Verrassend en wel heel leuk om te lezen: ook – of juist – op andere dagen dan 3 oktober! 

Auteur: Rens Heruer
Prijs: € 25,00 

Poëtische ooggetuigen van Beleg en Ontzet van Leiden (1574) Leidse oden van Janus Dousa

Poëtische Ooggetuigen bevat dertien teksten, geschreven door ooggetuigen van beleg en ontzet van Leiden. Het belangrijkste onderdeel zijn de ‘Leidse Oden’, geschreven door Janus Dousa, militair bevelhebber van Leiden. Vanwege zijn adellijke afkomst had hij een gedegen opleiding genoten. Na het ontzet werd hij de eerste bibliothecaris van de mede door hem gestichte Leidse universiteit. Dousa schonk veel aandacht aan de burgerstrijd tussen katholieke en protestantse Leidenaars in de oorlog tegen de Spanjaarden en hij bekritiseerde burgemeester Van der Werf. Die kritische houding was in latere tijd niet populair. Vandaar dat een Nederlandse vertaling van Dousa’s Leidse Oden 450 jaar op zich heeft laten wachten. 

Dit boek bevat naast de teksten van Dousa ook andere poëtische ooggetuigenverslagen, waaronder die van stadssecretaris Jan van Hout die het Beleg ook van nabij meemaakte.  

Auteur: Janus Dousa, Piet Schrijvers (vertaling) 

Prijs: 29,50  

Informatie en bestellen via: https://www.primaverapers.nl/en/p/poetische-ooggetuigen-van-beleg-en-ontzet-van-leiden-1574/  

Holland belegerd, 1572-1674 

De belegeringen van Haarlem, Alkmaar en Leiden zijn reeds talloze malen verteld. Vaak vanuit het perspectief van de stedelingen, waarbij de feiten rond de belegering leidend waren voor het geschiedverhaal. Zijn er nieuwe perspectieven mogelijk? Bieden archeologische vondsten andere inzichten op belegeringen, hebben auteurs van kinderboeken en theatermakers bijgedragen aan de beeldvorming ervan en kan de nasleep van belegeringen ons meer vertellen over hoe die gebeurtenissen door de stedelingen en de plattelanders werden ervaren? In dit themanummer wisselen wetenschappelijke artikelen met nieuwe inzichten over de drie belegeringen zich af met interviews waarin makers uit verschillende disciplines vertellen hoe zij  het historische verhaal levend houden. 

Holland historisch tijdschrift: informatie en bestellen via https://tijdschriftholland.nl/product/holland-belegerd-1572-1574-2024-3/ 

Prijs: €12, 50, leden kunnen voor €10 bestellen door adresgegevens te mailen naar [email protected], onder vermelding ‘bestelling 3 October Vereeniging.