Historische lezing

1
oktober
date_range 1 oktober
access_time 15:00 tot 16:00
place Academiegebouw, Rapenburg
Sinds 1997 organiseren we de historische lezing, samen met de Universiteit Leiden.

Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573

Ieder jaar viert de stad Alkmaar op 8 oktober het Alkmaars ontzet, ongeveer zoals Leiden op 3 oktober altijd Leidens Ontzet herdenkt – met optochten, volksspelen, lekkernijen, een lezing en vuurwerk. Het historische ontzet van Alkmaar ging echter vooraf aan dat van Leiden: Alkmaar wist in 1573 een belegering door Spaanse troepen te doorstaan, Leiden deed dat in 1574.

In de historische lezing legt Christi Klinkert uit hoe het beleg van Alkmaar in 1573 precies verliep, hoe die gebeurtenis daarna is verbeeld en gevierd én hoe het jubileumjaar 2023 in Alkmaar wordt aangegrepen om de ontzetfeesten meer toekomstgericht te maken.

Conservator stadscollectie
Christi Klinkert is conservator stadscollectie en oude kunst bij Stedelijk Museum Alkmaar. Zij stelde daar tentoonstellingen samen over onder andere de Alkmaarse schilders Allart en Caesar van Everdingen, het Laurentiusaltaarstuk van Maarten van Heemskerck en het unieke memorieboek van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse Maria van Nesse. Christi promoveerde in 2005 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op haar dissertatie Nassau in het nieuws. Nieuwsprenten van Maurits van Nassaus militaire ondernemingen uit de periode 1590-1600.

Samenwerking
De historische lezing is een samenwerking tussen het Instituut voor Geschiedenis van de Leidse universiteit en de 3 October Vereeniging. In deze jaarlijkse lezing wordt door een wisselende spreker een thema belicht rond het beleg en ontzet van Leiden.

Toegang
Toegangskaarten voor de lezing zijn op 1 oktober vanaf 14:00 uur op te halen in het Academiegebouw, zolang de voorraad strekt.
Er worden maximaal twee gratis toegangskaarten per persoon verstrekt.

Tekst van de lezing
De tekst van de lezing wordt in boekvorm uitgegeven door Primavera Pers. De publicatie is na afloop van de lezing voor het eerst verkrijgbaar.
Lezing gemist of de verzameling niet compleet? Er zijn nog exemplaren beschikbaar van de publicaties uit voorgaande jaren. De boekjes zijn te bestellen via het secretariaat van de 3 October Vereeniging: Postbus 32014, 2300 DA Leiden, of per mail: secretariaat@3october.nl.

Overzicht historische lezingen
Een volledig overzicht van de historische lezingen door de jaren heen, vindt u hier.

Christi Klinkert, conservator Stedelijk Museum Alkmaar
Is de historische lezing ook op schrift te verkrijgen?

De Historische lezing wordt uitgegeven door Primavera Pers. Ook van eerdere lezingen zijn nog exemplaren verkrijgbaar. Deze zijn schriftelijk te bestellen bij het secretariaat. Een beperkte selectie is verkrijgbaar bij onze servicepunten.

Historische lezing wordt mogelijk gemaakt door de Commissie Herdenking

Historische lezing, minikoraal, koraalzang en herdenkingsdienst: Leidenaren houden van geschiedenis en tradities en het is dan ook niet verwonderlijk dat de activiteiten die door de Commissie Herdenking georganiseerd worden ook na na ruim 400 jaar nog steeds goed bezocht worden.

Lees verder over de commissie en de 3 October Vereeniging

Commissielid Ivo Klap
Ivo Klap (I. M.)
Commissielid Anne-Fleur Filemon
Anne-Fleur Filemon (A-F)
Commissielid Christel Schollaardt
Christel Schollaardt (C.)
Commissielid Josine Heijnen
Josine Heijnen (E.J.)
Commissielid Tjerk Trippenzee
Tjerk Trippenzee (T.)
Commissielid Egbert Koops
Egbert Koops (E.)
Commissielid Douwe van Houte
Douwe van Houte (D.)
Commissielid Demi Visser
Demi Visser (D.)
Commissielid Annette Los
Annette Los (J.P.)
Commissielid Kutsal Yeşilkağit
Kutsal Yeşilkağit (A.K.)
Commissielid Caroline Vink
Caroline Vink (C)