Veelgestelde vragen

Hoe kan ik lid worden van de 3 October Vereeniging?

Op deze pagina kun je lid worden van onze vereniging. Vanaf minimaal € 7,50 euro per jaar (dit is nog geen 15 eurocent per week) ben je al lid van de 3 October Vereeniging.

Ik ben al jaren lid maar heb geen Feestwijzer ontvangen. Hoe kan dat?

De Feestwijzer valt uiterlijk begin september op de deurmat. Is de Feestwijzer onverhoopt bij jou niet aangekomen en ben je wel lid van de Vereeniging? Vanaf begin september kun je de feestwijzer afhalen bij het Servicepunt op vertoon van je lidmaatschapskaart. (Of neem contact op met secretariaat@3october.nl)

Moet ik me inschrijven voor de hutspotmaaltijd?

Ja, schrijf je vooraf in voor de hutspotmaaltijd. Alleen leden van de 3 October Vereeniging met een hutspotkaartje kunnen deelnemen aan de hutspotmaaltijd. Vanaf minimaal € 7,50 per jaar (dit is nog geen 15 eurocent per week) ben je al lid van de 3 October Vereeniging.

Ik ben niet geboren in Leiden, maar ik woon er wel. Heb ik dan ook recht op gratis haring en wittebrood?

Ja, je kunt je inschrijven voor haring en wittebrood op vertoon van je ledenpas van de 3 October Vereeniging, rijbewijs, identiteitsbewijs of trouwboekje.

Ik kom niet uit Leiden, maar ben wel lid van de Vereeniging. Krijg ik dan toch haring?

Ja, op vertoon je ledenpas kun je je inschrijven voor haring en wittebrood.

Kan ik me in de Waag ook inschrijven als lid?

Ja. Tijdens de inschrijving van haring, wittebrood en hutspot kun je lid worden van onze vereniging. En op 3 oktober - bij het uitdelen van Haring en wittebrood - kun je lid worden bij één van onze 3 Oktoberkramen. In de Waag is er dan geen mogelijkheid om je in te schrijven. Je kunt je ook inschrijven als lid via deze pagina

Is de hutspotmaaltijd gratis of moet ik bijbetalen?

De hutspot is gratis voor leden van de Vereeniging.
Per lidmaatschap ontvang je één hutspotbon, als je duolid bent krijg je er twee en vier voor een gezinslidmaatschap. Vergeet je niet in te schrijven!

Waar is de start van de optocht?

Op de Zoeterwoudsesingel ter hoogte van de Lorentzhof. Let op: de Fruinlaan en de Zoeterwoudsesingel vanaf de Hoge Rijndijk tot aan de Lorentzhof behoren niet tot de route.

Kan ik ook meelopen in de optocht?

Ja dat kan! De meeste figuranten zijn vrijwilligers die ontdekt hebben dat meelopen nog leuker is dan kijken naar de optocht. Kijk op deze pagina en doe mee!

Hoe kom ik aan kaarten voor 3 October Live in Concert?

Het concert is gratis toegankelijk voor leden van de 3 October Vereeniging en het 3 October Gilde. Kaarten zijn op te halen bij het Servicepunt, tijdens openingstijden, in de foyer van de Stadsgehoorzaal, op vertoon van je lidmaatschapspas. Per lidmaatschap krijg je één kaart. 

Moet ik kaartjes reserveren voor de herdenkingsdienst?

Nee, de herdenkingsdienst is vrij toegankelijk voor iedereen. Wees wel op tijd, want vol is vol.

Is de toegang voor de historische lezing gratis?

Een toegangskaart is gratis en - zolang de voorraad strekt - op de dag van de lezing vanaf 14.00 uur op te halen in het Academiegebouw (Rapenburg 73). Het Groot en het Klein Auditorium zijn vanaf 14.30 uur geopend.

Is de historische lezing ook op schrift te verkrijgen?

Bij de lezing verschijnt een uitgave van Primavera Pers met de tekst van de lezing. De publicaties zijn na afloop van de lezing verkrijgbaar. Ook van eerdere lezingen zijn nog exemplaren verkrijgbaar. Deze zijn schriftelijk te bestellen bij het secretariaat of bij het Servicepunt. Bekijk hier de openingstijden van het Servicepunt of neem contact op met het secretariaat via de contactpagina 

Wie is contactpersoon van de 3 October Vereeniging on tour?

Neem contact op met ons secretariaat via de contactpagina. Ben je journalist en wilt je berichten over dit bijzondere evenement? Kijk dan op deze pagina 

Moet ik me inschrijven voor de 3 October University?

Nee. Je kunt gewoon komen en de colleges volgen. 

Waar vind ik toiletten op de kermis?

Toiletten zijn te vinden op de hoek Lammermarkt / Nieuwe Mare, bij het Europa Reuzenrad, bij de brug Rijnsburgersingel / Schuttersveld en op het Stationsplein. 


Waar vind ik een EHBO-post?

EHBO-posten zijn te vinden op het Stationsplein en op de Langegracht, aan het einde van de kermis. 


Ik ben kermisexploitant, waar en wanneer kan ik me aanmelden voor deelname?

Elk jaar rond februari opent de inschrijving. Bekijk deze pagina voor meer informatie. 

Waar moeten de deelnemende verenigingen zich voor de Taptoe verzamelen?

Deelnemers verzamelen bij hun eigen vereniging of clubhuis, of ander centraal punt in de stad en melden zich dan als een geheel op de Kaasmarkt.

Mag er tijdens de Taptoe gestopt worden voor een show onderweg?

Tijdens de Taptoe mag absoluut niet worden gestopt voor het geven van een show.

Is de Taptoe geschikt voor praalwagens?

De Taptoe is niet geschikt voor praalwagens. Het is wel toegestaan om duw- of trekkarren mee te voeren. Vanwege smallere doorgangen op de route mogen de karren niet breder zijn dan 2 meter.

Mag ik mijn vereniging promoten in de Taptoe?

Het meelopen in de Taptoe en op creatieve wijze vormgeven aan het motto ‘Een lint van licht’ is de beste promotie voor je vereniging. Het verspreiden van flyers of politieke propaganda is niet toegestaan. Ook mag tijdens de Taptoe absoluut niet gestopt worden voor het geven van een show.

Is het polsstokverspringen alleen voor studenten?

Nee. Iedereen die er op tijd bij is, kan zich aanmelden om ook een sprong te wagen.

Moet ik mij vooraf inschrijven voor het polsstokverspringen?

Je hoeft je niet vooraf in te schrijven. Iedereen die er op tijd bij is, kan zich aanmelden om een sprong te wagen. 

Kan iedereen aanwezig zijn bij de rondgang rust- en verpleeghuizen?

Nee, dit evenement is alleen voor bewoners van de rust- en verpleeghuizen die we bezoeken.

Is het Minikoraal ook voor volwassenen of alleen voor kinderen?

Alleen leerkrachten en begeleiders met een polsbandje mogen op het middenterrein en op de tribunes zitten.

Hoe kan ik een kraam reserveren voor de feestelijke warenmarkt?

De organisatie hiervan ligt bij de gemeente Leiden. Voor meer informatie ga naar de website van de gemeente Leiden.

Is de seniorenvoorstelling voor iedereen?

De voorstelling is uitsluitend voor leden van de 3 October Vereeniging.
Vergeet uw ledenpas en toegangskaarten niet! 

Hoeveel kaarten voor de seniorenvoorstelling krijg ik op mijn ledenpas?

Vanaf dit jaar geldt: per lidmaatschap één toegangskaart. Om teleurstellingen te voorkomen: per persoon in de rij en op vertoon van twee lidmaatschapskaarten, worden maximaal twee toegangs- kaarten uitgegeven. Vanaf 10.00 uur gaan de deuren open en worden volgnummers uitgedeeld.


Met hoeveel pasjes tegelijk kan ik kaarten ophalen voor de seniorenvoorstelling?

Vanaf dit jaar geldt: per lidmaatschap één toegangskaart. Om teleurstellingen te voorkomen: per persoon in de rij en op vertoon van twee lidmaatschapskaarten, worden maximaal twee toegangs- kaarten uitgegeven. Vanaf 10.00 uur gaan de deuren open en worden volgnummers uitgedeeld.

Moet ik me inschrijven voor de uitreiking van Haring & Wittebrood?

Ja, je moet je vooraf inschrijven voor de uitreiking van haring & wittebrood

Is het ophalen van Haring & Wittebrood gratis of moet ik bijbetalen?

De haring en wittebrood worden gratis uitgereikt aan leden van de Vereeniging en mensen die in Leiden wonen of er geboren zijn. Let op: schrijf je van te voren in!

Kan ik ook wittebrood zonder haring nemen?

Ja hoor, dat kan. Maar je kan er natuurlijk ook je buurvrouw, tante of opa een plezier mee doen. Let op: schrijf je van tevoren in

Wordt de haring ook schoongemaakt in de Waag?

Voor wie moeite heeft met het snijden (schoonmaken) van de haring staat buiten op de Aalmarkt de top van het Katwijks haringsnijdersgilde klaar om uw haring schoon te maken.

Moet ik me opgeven voor het oefenen van de koraalliederen?

Nee dat hoeft niet, maar wees op tijd, want het is een populair onderdeel van de voorbereiding op het Ontzet.

Zijn er boekjes waarin alle koraalliederen staan?

Jazeker, in de koraalbundel. Die is te koop in het Servicepunt en bij de 3 October-kramen. 

Welke koraalliederen zingen we dit jaar?

Dit jaar zingen we de volgende liederen (de nummering verwijst naar de Koraalbundel): 6. Geluckig vaderland (Geluckig is het Land), 15. Berg op Zoom, 12. De Zilvervloot, 5. O ghij stadt van Leyden (G’lijck den grootsten rapsack) 2. Leiden, stad van mijn hart (Leids volkslied), 14. Mijn land (Ja ik ben van het land) 16. Waar de blanke top der duinen, 9. Lof zij den helden (Hymne), 23. Wilhelmus

Is de voorstelling in het LUMC voor iedereen toegankelijk?

Nee, de voorstelling is speciaal en uitsluitend bedoeld voor de zieke kinderen in het LUMC, hun broertjes, zusjes en vaders en moeders.

Waarom wordt de geuzenintocht georganiseerd?

Toen in 1574 Willem van Oranje opdracht gaf om de landerijen rondom Leiden onder water te laten lopen, werden niet alleen de Spanjaarden uit hun stellingen verdreven, maar ontstond er ook een toegangsweg voor de watergeuzen om de stad te kunnen bevrijden. Zodoende konden de geuzen op 3 oktober Leiden ontzetten. Op hun schepen hadden ze, naast veel munitie, ook haring en wittebrood mee om de hongerende Leidse bevolking te eten te geven. Sinds 2017 organiseren we de Geuzenintocht om deze gebeurtenis te herdenken en om de viering en herdenking van Leidens Ontzet te openen! 

Wat is de route van de Geuzenintocht?

De route is als volgt: vertrek 15.00 uur vanaf Trekvliet (ter hoogte van het Motorhuis), Jan van Goyenkade, Vliet, Rapenburg, Steenschuur, ‘t Gangetje, Herengracht, Oude Rijn, Aalmarkt, Apothekersdijk. Daar wordt gekeerd en dan vaart de vloot richting de Waag. Publiek met een boot kan achter de vlootaansluiten. De Geuzenintocht is overal goed te zien, maar het leukste is natuurlijk om bij de Waag te komen kijken. Daar vindt ook de openingshandeling plaats. 

Moet ik me vooraf opgeven als ik de Pleintaptoe wil bezoeken?

Nee, dat hoeft niet. De Pleintaptoe is gratis te bezoeken en je hoeft je niet vooraf op te geven. 

Naar het programma