Commissies

Commissies

Wie zijn toch die dames en heren die op 2 en 3 oktober in jacquet en met paraplu door de stad lopen? Dit zijn de bestuursleden en de commissarissen van de 3 October Vereeniging.

Waar bij de meeste Leidenaren het 3 oktoberbloed pas eind september gaat stromen, begint dat bij de meeste 3 Octobercommissarissen al in januari. Vanaf dan komen de commissies maandelijks bij elkaar om de diverse programmaonderdelen vorm te geven. De Commissie Optocht en Taptoe begint zelfs nog wat eerder, omdat zij in november al het thema voor de viering van het jaar daarop bedenken. 

Hier vind je een overzicht van de verschillende commissies van de Vereeniging.

Commissie Public Relations (PR) 
De Commissie Public Relations (PR) is verantwoordelijk voor de externe betrekkingen van de Vereeniging. Zij verzorgt persbijeenkomsten, schrijft persberichten, plaatst advertenties en maakt foto’s. Leden van deze commissie maken ieder jaar weer een fraaie Feestwijzer en de 3 Oktoberkrant, houden de website bij en zorgen dat er toffe rood-witte gadgets te koop zijn in het Servicepunt. Daarnaast houden ze ons het hele jaar door op de hoogte van het feest en van de Vereeniging via Facebook, Instagram en Twitter.

De Joffers 
De Joffers zijn onderdeel van de PR-commissie en bestaan volledig uit vrouwelijke commissarissen uit verschillende commissies en één beschermheer. In de maand september bemannen zij het Servicepunt en de winkel met rood-wit artikelen in de foyer van de Stadsgehoorzaal. Hier geven ze antwoord op al je vragen over Leidens Ontzet en de Vereeniging en kunnen ze je helpen om lid te worden of je adres te wijzigen.


Commissie Archief 
Het archief van de 3 October-Vereeniging poogt een complete verzameling te zijn van alles wat met beleg en ontzet van Leiden en met de herdenking en viering ervan in verband staat. Uiteraard is het daarnaast ook het archief van de Vereeniging zelf. Regelmatig wordt een beroep gedaan op het archief ten behoeve van onderzoek, voordrachten en publicaties. Bijdragen aan de collectie (boeken, tijdschriften, foto's, dia's, films, videomateriaal, voorwerpen of andere bijdragen in welke vorm dan ook) zijn van harte welkom.


Commissie Haring, Wittebrood en Hutspot
De Commissie Haring, Wittebrood en Hutspot zorgt - de naam zegt het al - ervoor dat alle Leidenaars ieder jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood. Want denk je aan haring, wittebrood en hutspot, dan denk je aan Leidens Ontzet. In de Waag delen de leden en partners van de Commissie in de vroege morgen van 3 oktober ruim 32.000 haringen en zo’n 8.500 Geusjes (wittebrood) uit.

Van iets recenter datum, maar inmiddels ook een zeer geliefde traditie, is de gratis hutspotmaaltijd op 2 oktober voor leden van de Vereeniging. Weer of geen weer, op de sfeervolle Hooglandse Kerkgracht worden ieder jaar meer ‘bodempjes gelegd’ als start van de festiviteiten. 

Commissie Herdenking 
Naast het feestgedruis in de stad is herdenken ook een belangrijk onderdeel van de viering van Leidens Ontzet. Leidenaren houden van geschiedenis en tradities en het is dan ook niet verwonderlijk dat de activiteiten die door de Commissie Herdenking georganiseerd worden ook na ruim 400 jaar nog steeds goed bezocht worden. De commissie Herdenking organiseert de Herdenkingsdienst, Reveille, Historische Lezing, Koraalzang (en natuurlijk de repetitie in de Hooglandse Kerk), het Minikoraal en het Vuurwerk. 

Commissie Optocht en Taptoe
De leden van de Commissie Optocht en Taptoe zijn verantwoordelijk voor de organisatie en invulling van de Taptoe en de Grote Optocht en bedenken het thema voor de gehele 3 oktoberviering. 

Al sinds de oprichting van de Vereeniging in 1886 zorgt de Commissie Optocht en Taptoe ieder jaar (met uitzondering van de oorlogsjaren) voor een afwisselende stoet door de straten van Leiden. 

Aan de vooravond van Leidens Ontzet, op 2 oktober 's avonds, presenteren Leidse verenigingen zich in de Taptoe. Deze start bij daglicht en eindigt in het donker. Daarom geven vele deelnemers op creatieve wijze invulling aan het taptoemotto: ‘een lint van licht door Leiden’. De Taptoe is een eerbetoon aan Prins Willem van Oranje en de helden van Leidens Ontzet: Pieter Adriaensz. van der Werf, Jan van Hout, Jan van der Does en Louis Boisot. 

Commissie Evenementen
Op 3 oktober herdenken we niet alleen het beleg en ontzet van Leiden, we vieren het ook! Met een verscheidenheid aan evenementen en activiteiten voor jong en oud op het gebied van sport, muziek, cultuur en spektakel. Waar de herdenkingsactiviteiten vaak al jaren op het programma staan, bedenkt de Commissie Evenementen regelmatig nieuwe onderdelen, zoals het straattheaterfestival en het polsstokverspringen. Maar de succesnummers, zoals de muzikale voorstelling voor senioren, de feestelijke tour langs instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking en de voorstelling voor zieke kinderen in het LUMC, komen natuurlijk ieder jaar terug.

Commissie ledenwerverving & ledenadministratie 
Met ruim 14.000 leden zijn we de grootste vereniging van Leiden. Deze commissie zorgt ervoor - samen met vele vrijwilligers - dat de Vereeniging blijft groeien. Je vindt de leden van deze commissie in de 3 oktoberkraam op zaterdagen in september op de Haarlemmerstraat en tijdens de evenementen rond Leidens Ontzet. 

Uiteraard kun je lid worden via deze link 

Commissie Lunapark 
Het Leidse lunapark, oftewel de kermis, is met meer dan 150 attracties voor jong en oud de op één na grootste van het land. De kermis is voortgekomen uit de jaarmarkten voor ‘boeren, burgers en buitenlui’ en is daarmee een van de oudste onderdelen van de viering van Leidens Ontzet. Uiteraard vind je hier vertrouwde attracties als de draaimolen, het reuzenrad en de botsauto’s en daarnaast haalt de Commissie Lunapark ieder jaar weer nieuwe spectaculaire attracties naar Leiden. Ook organiseert deze commissie de nostalgische kermis op het Pieterskerkplein. 

Commissie Protocol 
De doelstellingen en werkwijzen van de 3 October Vereeniging zijn vastgelegd in de statuten en in het huishoudelijke reglement. Om te bewaken dat benoemingen, besluiten en andere belangrijke zaken inderdaad worden uitgevoerd volgens de vastgelegde regels is de Commissie van Protocol aangesteld. Deze Commissie bestaat in tegenstelling tot alle andere commissies van de 3 October Vereeniging volledig uit bestuursleden.