3 October 450 Jaar special

Commissies

Commissies
Geen Feest der Feesten zonder de 3 October Vereeniging. Geen 3 October Vereeniging zonder onze commissarissen en bestuursleden. Belangeloos zetten zij zich in voor Leidens Ontzet! Op 2 en 3 oktober herken je ze aan hun jacquet en paraplu.

Archief

Met het archief van de 3 October Vereeniging wordt niet alleen de geschiedenis van de Vereeniging zelf vereeuwigd. De Commissie Archief probeert ook een complete verzameling te maken van alles wat met het beleg en ontzet van Leiden en de herdenking en viering te maken heeft.

Bijdragen aan de collectie (boeken, tijdschriften, foto’s, dia’s, films, videomateriaal, voorwerpen of andere bijdragen in welke vorm dan ook) zijn van harte welkom. De archivaris ontvangt graag tips via archief@3october.nl.

Leden van de commissie Archief

Bestuur

Het bestuur is, namens onze leden, eindverantwoordelijk voor het Feest der Feesten. Eens per jaar organiseren ze een jaarvergadering waar gesproken wordt over jaarverslag en begroting. Veel bestuursleden zijn tegelijkertijd voorzitter van één van de commissies. De voorzitter, secretaris en penningmeester vormen samen het dagelijks bestuur.

Leden van de commissie Bestuur

Evenementen

Met sport, muziek, cultuur en spektakel maakt de commissie evenementen 3 oktober leuk voor iedereen. Met klassiekers, zoals de Geuzenintocht, én met nieuwe evenementen, bijvoorbeeld het A-Meezing-Festival.

Leden van de commissie Evenementen

Gilde, Geuzen en Gala

De Commissie Gilde, Geuzen en Gala zet zich in voor de bedrijfsleden van de 3 October Vereeniging. Zij organiseren o.a. De Leidsche Haringparty in de lente en De Leidsche Hutspotmaaltijd voor de Leidse ondernemers op 2 oktober en zijn tevens de drijvende kracht achter het geweldige Haring & Corenwijn Gala in de Pieterskerk.

Leden van de commissie Gilde, Geuzen en Gala

Haring & Wittebrood

Ruim duizenden hutspotmaaltijden, haringen en geusjes (wittebroden). Ga er maar aan staan! De commissie Haring & Wittebrood en Hutspot zorgt ervoor dat leden van de 3 October Vereeniging dit jaar weer kunnen genieten van gratis hutspot, haring en wittebrood.

Leden van de commissie Haring & Wittebrood

Herdenking

Historische lezing, minikoraal, koraalzang en herdenkingsdienst: Leidenaren houden van geschiedenis en tradities en het is dan ook niet verwonderlijk dat de activiteiten die door de Commissie Herdenking georganiseerd worden ook na na ruim 400 jaar nog steeds goed bezocht worden.

Leden van de commissie Herdenking

De Joffers

Samen met de PR-commissie zorgen de Joffers voor het 3 October Servicepunt (Pieterskerkgracht 20) en de Rijdende Geus - onze servicewagen & rijdende winkel. Op beide punten kan iedereen terecht met vragen over Leidens Ontzet en de Vereeniging én de tofste rood-witte gadgets kan kopen.

Leden van de commissie De Joffers

Jubileum

De Jubileumcommissie zet zich in om in 2024 een geweldige viering voor 450 jaar Leidens Ontzet te organiseren. Ze verzorgen het thema en bijzondere evenementen, afstemming met de gemeente en de regio en samenwerking met de andere commissies.

Leden van de commissie Jubileum

Ledenwerving & Ledenadministratie

Met ruim 20.000 leden is de 3 October Vereeniging de grootste vereniging in Leiden. De commissie zorgt voor de ledenadministratie en zorgt ervoor - samen met vele vrijwilligers - dat de Vereeniging blijft groeien.

Leden van de commissie Ledenwerving & Ledenadministratie

Lunapark

Het Leidse lunapark, oftewel de kermis, is met meer dan 150 attracties voor jong en oud de op één na grootste van het land en een van de oudste onderdelen van Leidens Ontzet. Uiteraard vind je hier vertrouwde attracties als de draaimolen, het reuzenrad en de botsauto’s. Daarnaast haalt de Commissie Lunapark ieder jaar weer nieuwe spectaculaire attracties naar Leiden. Ook organiseert deze commissie de nostalgische kermis op het Pieterskerkplein.

Leden van de commissie Lunapark

Optocht & Taptoe

Al sinds de oprichting van de Vereeniging in 1886 zorgt de Commissie Optocht en Taptoe ieder jaar op 3 oktober voor een afwisselende optocht door de straten van Leiden. Aan de vooravond van Leidens Ontzet, op 2 oktober ‘s avonds, presenteren Leidse verenigingen zich in de Taptoe.

Leden van de commissie Optocht & Taptoe

Protocol

Om te bewaken dat benoemingen, besluiten en andere belangrijke zaken inderdaad worden uitgevoerd volgens statuten en reglement is de Commissie van Protocol aangesteld.

Leden van de commissie Protocol

Public Relations

De Commissie Public Relations (PR) is verantwoordelijk voor de externe betrekkingen van de Vereeniging. Zij verzorgt persbijeenkomsten, schrijft persberichten en maakt foto’s. Met partnerschappen met bedrijven & instellingen maakt ze het Feest der Feesten nog leuker. Leden van deze commissie maken ieder jaar weer een fraaie Feestwijzer, zorgen voor een bijgewerkte 3 Oktober-app en website en laten prachtige rood-wit gadgets (merchandise) maken. Daarnaast houden ze ons het hele jaar door op de hoogte van het feest en van de Vereeniging via Facebook, Instagram en LinkedIn.

Leden van de commissie Public Relations

Andere vrijwilligers: kramen, servicepunt en 'handjes'

Naast de vrijwilligers actief in de diverse commissies, kent de Vereeniging ook een grote groep vrijwilligers die voor en tijdens Leidens Ontzet de kramen en het Servicepunt bemensen en helpen bij de diverse evenementen.

Ook vrijwilliger worden? Check 'doe mee' in het hoofdmenu of neem direct contact op met Niek Hoogwout.

Al vrijwilliger en mis je hier je foto? Laat je alsnog op de foto zetten in ons Servicepunt. Neem contact op met Niek voor het maken van een afspraak.

Leden van de commissie Andere vrijwilligers: kramen, servicepunt en 'handjes'