Directeur Meta Knol nam namens Museum De Lakenhal de prijs in ontvangst. De Gouden Haring is een eerbetoon aan het visje dat vroeger overal ter wereld gegeten werd en een grote bijdrage had aan de welvaart in Nederland. De haring is nu nationaal en internationaal symbool van Leidens Ontzet. Rond 3 oktober wordt de haring vanuit Leiden de hele wereld overgevlogen en verschalkt waar mensen samenkomen om het beleg en ontzet van Leiden te gedenken en de vrijheid te vieren.
Museum De Lakenhal toonde door de jaren heen initiatief en doorzettingsvermogen. Dat resulteerde in een grootscheepse restauratie en uitbreiding van het museum. Sinds de opening hebben de hoogwaardige presentaties een breed en talrijk publiek getrokken. Met top-exposities over de jonge Rembrandt en de Pilgrims in het vooruitzicht, geeft het museum blijk van gevoel voor cultureel ondernemerschap. In het museum ontmoeten oud en nieuw elkaar. Wereldberoemde werken van Lucas van Leyden en Jan Steen schitteren naast recente aankopen van Theo van Doesburg en Jan Wolkers. De geschiedenis van de lakenindustrie krijgt een doorlopend verhaal dankzij de ontwikkeling van nieuwe, ambachtelijke stoffen waartoe het museum opdracht gegeven heeft en die in de museumwinkel aangeboden worden. Door deze innovatieve bekwaamheid heeft Museum De Lakenhal een uitstekende reputatie en staat dit ondernemende museum voor ‘Leids kwaliteit’.
Tijdens deze 29e editie van het Haring & Corenwijn Gala wordt als hommage aan het ‘Leids laken’ en de ontvanger van De Gouden Haring, een couture-jurk van modeontwerper Edwin Oudshoorn getoond uit de collectie van Museum De Lakenhal.
——————————————-
De ‘Stichting tot Behoud van de Internationale Viering en Herdenking van het Ontzet van Leiden’ beoogt, samen met het bedrijfsleven uit de Leidse regio, de geschiedenis van het beleg en ontzet levend te houden en de reputatie van Leiden als stad van vrijheid te versterken. De Stichting organiseert elk jaar in samenwerking met de 3 October Vereeniging en de Gemeente Leiden het Haring & Corenwijn Gala in de Pieterskerk in Leiden, de plaats waar 445 jaar geleden de Leidse bevolking ter kerke ging om te danken voor hun herwonnen vrijheid.