3 October 450 Jaar special

Het embleem van 450 jaar 3 October

Auteur Redactie
Datum 12 februari 2024
De vormgeving van het beeldmerk is geïnspireerd op de noodmunten van Leiden. In de stad was tijdens het beleg gebrek aan alles. Er werden noodmunten geslagen, met daarop symbolen, zoals de Nederlandse leeuw met een speer in zijn klauw met daarbovenóp de hoed van de vrijheid. De 3 October Vereeniging is verheugd dat zij met dit beeldmerk de festiviteiten tijdens het jubileum herkenbaar kunnen communiceren. Ook andere organisaties die initiatieven ontplooien mogen het

Embleem 450 jaar 3 October

Het embleem van 450 jaar 3 October is een eigentijdse weergave van deze geschiedenis: een gestileerde leeuw met vrijheidsstaf en vrijheidshoed waar haringen feestelijk omheen springen. De gebruikte typografie is herkenbaar voor de boekdrukkunst uit de tijd van het Leidens Ontzet. We eren de historie en vieren we de vrijheid.

Historische achtergrond

Sinds 1574 vieren jong en oud jaarlijks op 3 oktober samen feest vanwege de herwonnen vrijheid op de Spaanse bezetter. In 2024 vieren en herdenken we dat Leiden 450 jaar geleden is ontzet.

450 jaar Leidens Ontzet zal niet alleen door de 3 October Vereeniging worden georganiseerd, maar naar verwachting
ook door tal van andere organisaties. Om die reden is er een jubileumembleem ontworpen dat samenwerkende partners gemakkelijk kunnen gebruiken op diverse communicatiemiddelen en daarmee de bekendheid van het jubileum vergroten.

Belegeringsmunten

In een belegerde stad, ontstonden tekorten aan van alles. Ook aan soldij voor soldaten die meewerkten aan het verzet. Daarom werd er noodgeld geslagen: goud, zilver, papier. Alles kon worden gebruikt om er tijdelijke betaalmiddelen van te maken. Rond maart 1574, waarschijnlijk na het tijdelijk opbreken van het Spaanse beleg, zijn er ronde, zilveren munten van één gulden en een kwart gulden en koperen munten geslagen.

Op deze munten stond het Leidse wapen aan de ene zijde (met de tekst godt behoede leyden) en de Hollandse leeuw met een vrijheidsstaf en vrijheidshoed aan de andere (met de tekst haec libertatis ergo – dit is om de vrijheid).

Vrijheidshoed

De vrijheidshoed, of een pileus (een eenvoudige bolle muts) stamt uit de klassieke oudheid, waar de Romeinse staatsman en filosoof Marcus Tullius Cicero schreef dat de vrijgelaten of vrijgekochte slaaf als teken van zijn vrijheid een hoofddeksel mocht dragen. Dat beeld werd door de Nederlandse opstandelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog overgenomen.

Voorzitter 3 October Vereeniging Rik Kamps: “Bij de strijd die destijds voor de vrijheid is geleverd, staan we dit jaar voor de 450e keer stil. Dat doen we uitbundig en dat doen we plechtig. We eten samen, we zingen, dansen, we vieren en herdenken. Onder de hoed van de vrijheid kunnen we samen nog minstens 450 jaar door!”

Gebruik van het embleem

Om het embleem te kunnen gebruiken, verwijzen we je naar onze perspagina.

Deel deze pagina